Alligevel ingen Gaucho til 2020

Det er stærkt utilfredsstillende, at vi nu kan konstatere, at vi ikke kan nå at få den endelige tilladelse til brug af Gaucho i 2020 – på trods af at Miljøminister Lea Wermelin tilbage i november 2019 meldte ud, at der gives tilladelse til brug af neonikotinoider (Gaucho) i sukkerroer i 2020. Efter gentagne udsættelser har Miljøministeriet nu oplyst, at der kan gå op til 3 uger mere, inden der kommer en afgørelse – det er for sent til, at vi i praksis kan nå at bejdse frøet og benytte Gaucho til den kommende sæson.  

Miljøministeriet har sendt følgende meddelelse til Nordic Sugar, Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Beet Research, som i fællesskab står bag ansøgningen om dispensation:
"Vi har tidligere informeret dig om, at miljøministeren som opfølgning på Rigsrevisionens beretning om sikring af grundvandet mod pesticider har besluttet, at alle dispensationsansøgninger for 2020 skal undergå et eksternt fagligt kvalitetstjek ift. de miljø- og sundhedsmæssige vurderinger. Der er desværre fortsat ikke en afklaring ift. jeres ansøgning. Jeg kan oplyse, at der kan gå yderligere 3 uger før vi kan træffe en afgørelse i forbindelse med jeres ansøgning."  

  • Det er stærkt utilfredsstillende, at vi på den måde er blevet trukket rundt i manegen af det offentlige system og ender med at stå tilbage med stærkt forringede vilkår til den kommende sæson – det er en skandaløs måde at behandle et erhverv på, udtaler Jørn Dalby, formand for Danske Sukkerroedyrkere.  

I meddelelsen fra den 22. november 2019 udtaler Miljøminister Lea Wermelin: ”Når regeringen giver et år til at indstille sig på de nye forhold, så skyldes det hensynet til de cirka 450 arbejdspladser i den danske sukkerproduktion.  - Vi skal selvfølgelig ikke lukke hundredevis af arbejdspladser på Lolland og Falster, men i stedet finde en vej, hvor vi både passer på vores bier og på danske arbejdspladser. Derfor er det fornuftigt nu at sætte skub i brugen af alternativer i roebranchen, så brugen af neonikotinoider udendørs helt kan stoppes herhjemme, siger Lea Wermelin.”  

Jørn Dalby peger videre på:

  • Vi har under hele forløbet gentagne gange gjort opmærksom på, at det haster med den endelige tilladelse, for at vi kan nå at få frøet bejdset og leveret, inden vi skal i marken og så, men det er tilsyneladende ikke noget, der tæller i et offentligt system. Og de 450 lokale direkte arbejdspladser på Lolland og Faster har åbenbart heller ikke længere betydning for de ansvarlige politikere!  

Læs hele meddelelsen af 22. november 2019 fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Mathias Jürgensen