Nordic Sugar overtræder EU-forordningen
NaturErhvervstyrelsen slår fast, at der skal indgås en Brancheaftale mellem dyrkerne og industrien før, der kan indgås en leveringskontrakt mellem en sælger (roedyrker) og en virksomhed (Nordic Sugar).
Vi har fra Danske Sukkerroedyrkere bedt NaturErhvervstyrelsen se på den nuværende situation, hvor Nordic Sugar truer dyrkerne til at indsende bindende tilmeldinger om roedyrkning basseret på de vilkår og priser, som Nordic Sugar ensidigt har meldt ud på deres hjemmeside. Nordic Sugar har meldt ud, at sker det ikke senest den 5. august mister dyrkerne deres sukkerkontrakt.
NaturErhvervstyrelsen slår i sit svar klar fast, at der skal indgås en Brancheaftale mellem dyrkerne og industrien før, der kan indgås en leveringskontrakt mellem en sælger (roedyrker) og en virksomhed (Nordic Sugar). NaturErhvervstyrelsen fastslår ligeledes, at for at der kan foreligge en aftale, forudsætter det en enighed mellem parterne.
Med denne udmelding fra NaturErhvervstyrelsen har vi fra Danske Sukkerroedyrkere meddelt Nordic Sugar, at vi anser deres fremgangsmåde for at være i strid med EU-forordningen. Nordic Sugars krav om bindende aftaler er en klar overtrædelse af, at der skal foreligge en brancheaftale før der kan indgås en leveringsaftale. Som bekendt er der ikke indgået en brancheaftale endnu.
Vi har ligeledes meddelt Nordic Sugar, at vi anser eventuelle allerede indsendte aftaler fra dyrkere for ugyldige, idet de er indgået uden at der foreligger en brancheaftale.
I vores henvendelse til Nordic Sugar har vi samtidig gentaget vores opfordring til dem om, at komme til fornuft og komme tilbage til forhandlingsbordet fremfor deres ensidige fremgangsmåde.
Vi har endnu ikke hørt fra Nordic Sugar efter vores henvendelse.
Vi kommer med yderligere information her på hjemmesiden onsdag den 3. august.
NaturErhvervstyrelsen skriver følgende i deres svar:
”Af forordningens art. 125 fremgår det, at vilkårene for opkøb af sukkerroer, herunder leveringskontrakter før såningen, skal fastlægges ved skriftlige brancheaftaler mellem på den ene side EU-avlere af sukkerroer eller – på deres vegne – organisationer, de er medlemmer af, og på den anden side EU-sukkervirksomheder eller – på deres vegne – organisationer, de er medlemmer af. For at der kan foreligge en aftale, forudsætter det en enighed mellem parterne. Derudover fremgår det af bilag II, del II, Afsnit A, pkt. 6 i forordningen, at der skal indgås en brancheaftale før, der kan indgås leveringskontrakt mellem en sælger og en virksomhed om levering af sukkerroer til fremstilling af sukker. Der kan således ikke leveres sukkerroer til en sukkerproducent uden, at der foreligger en brancheaftale og leveringskontrakt mellem avlere og producent.”
Heri oplyser de endvidere, at der ikke foreligger national lovgivning på området, og at reglerne fremgår af den fælles markedsordning for landbrugsprodukter (EU-lovgivningen). Afslutningsvist skriver de også, at der ikke i forordningsgrundlaget er tildelt de kompetente myndigheder (NaturErhvervstyrelsen) beføjelser til at tage del i udformningen af brancheaftalen, og på baggrund heraf kan de kun opfordre partnerne til at nå til enighed om forhandlingerne.