Aftale om kontraktvilkår og roepris for 2025

Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar har indgået aftale om kontraktvilkår og roepriser for 2025. Der afholdes tre orienteringsmøder om aftalen rundt om i dyrkningsområdet den 17. juli 2024, hvor der ligeledes åbnes for kontrakttegningen, der løber frem til den 2. august 2024.

Hovedpunkterne i aftalen er beskrevet i Principaftalen her.

Brancheaftalen og Leveringskontrakter opdateres indenfor de kommende dage med de nye bestemmelser, hvor alle detaljer vil fremgå.

Der åbnes herefter for kontrakttegning, som løber fra onsdag den 17. juli 2024, kl. 8.00 til og med fredag den 2. august 2024, kl. 12.00.

Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar afholder tre orienteringsmøder:

Onsdag den 17. juli 2024
- Lolland: Maribo Hallerne, Ved Stadion 4, 4930 Maribo, kl. 9.30
- Falster: Nykøbing F. i sukkerfabrikkens kantine, Gedservej, 4800 Nykøbing F, kl. 13.00
- Sjælland: Dalby Hotel, Vordingborgvej 425, 4690 Haslev, kl. 16.00

Der udbydes 3 kontrakttyper til 2025:
- 1-årig kontrakt med overskudsdeling
- 2-årig kontrakt med overskudsdeling og forskellig pris i de to år
- 1-årig kontrakt med roeprisen baseret på sukkerfutures (Czarnikow-model)

Den tidligere 1-årige kontrakt med fast pris er udgået, idet det, i den nuværende situation med et sukkermarked med en faldende pris, ikke er muligt at tilbyde en attraktiv fast pris.

I stedet udbydes en 1-årig kontrakt med overskudsdeling (svarende til den tidligere 1-årige kontrakt med variabel pris), hvor man opnår et tillæg til roeprisen ud fra Nordic Sugars regnskabsresultat for 2025/26.
Prisen i aftalen er oplyst ved et regnskabsresultat ved et EBIT = 0, som er mindsteprisen i kontrakten (der er ikke fradrag, såfremt EBIT bliver mindre end 0).

Den 2-årige kontrakt har samme opbygning som den 2-årige kontrakt udbudt sidste år for 2024 og 2025 – hvor roeprisen i år 1 er lig med den 1-årige kontrakt, og roeprisen i år 2 er lavere.

Hertil kommer Czarnikow-modellen med roeprisen baseret på sukkerfutures – her er den maksimale grænse pr. dyrker for tegning af kontrakten hævet til 25 % af dyrkerens kontraktmængde (fra 10 % i 2024-kontrakten).

Priser
Mindsteprisen i den 1-årige kontrakt med overskudsdeling ved EBIT = 0 er reduceret med ca. 1 Euro i forhold til den 1-årige variable kontrakt for 2024, men delingen ved et positivt EBIT-resultat er øget til 30 % (fra 25 % i 2024-kontrakten).

Hertil kommer, at der kan opnås et pristillæg (top-up) på leverede roer i 2023-kampagnen på 2,50 Euro pr. ton leverede roer.
En hel eller delvis udbetaling af tillægget afhænger for den enkelte dyrker af kontraktarealet tegnet til 2025 i forhold til 2023-arealet.
Dette tillæg forventes at blive udbetalt ultimo august 2024.

 

Aftale om pulp til biogas
Der indgået en aftale om pulp til biogas, hvor alle dyrkere kan opnå et tillæg til den eksisterende pulp-pris på 3,00 Euro pr. ton roer, såfremt prisen på naturgas overstiger et vist prisniveau i Europa.
Det er en aftale, vi har arbejdet på i efterhånden flere år, hvor vi nu er mål og klar til, at noget af pulpen indgår i produktionen af grøn energi i biogasanlæg.
Hovedparten af pulpen vil fortsat gå til foder, således at foderkøbere også fremover har mulighed for køb af roepulp.

 

Andre punkter
Udover kontrakter og roepriser er der aftalt en række øvrige bestemmelser, hvor vi har haft fokus på udfordringerne i de sidste par års kampagner.
Det omfatter bl.a. en opstramning vedr. dyrkernes leveringsplaner i forhold til anbefalinger og krav til antal leveringer.
Her er målet at reducere de problemer, som mange dyrkere oplevede i f.eks. sidste års kampagne som følge af regn og frost, hvor en del dyrkere stod tilbage med for stor en del af deres roemængde til slut i kampagnen.